Growing food at Boodaville..

(en castellano abajo)

“Nothing in nature has only one function; it is furiously efficient in this way”

 Toby Hemeny

As many of you know we have spent a couple of years regenerating the soil at Boodaville, and due to lack of water we have not previously started to produce our own food… but this year things are about to change….

We now have a 10 000 litre rainwater tank, and some kitchen gardens where we have mulched and planted green manure for two years. In April Gerald Jaquemet is coming to spend a week with us implementing plans we have for highly water efficient gardens where we will actually produce food to eat for the first time.

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These are the kitchen gardens, the photo was taken Spring 2017 and you can see the cover crops.

We are busy calculating, based on the water available, what area will become a vegetable garden. We are researching the best techniques for absolutely making the most of the water available.. including use of mulch, compost, drip systems, shape, rainwater catchment and many other things!! Above all we are finding the right kind of plants for the climate – please don’t expect to be eating watermelons!! As that name implies, it is the kind of plant that needs loads of water to grow.

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Gerald, Tristan and Sara taking a break down at the river during our workweek in July 2017

Here is some more information about Gerald our Permaculture Designer for this next project.

Gerald “JIDE” Jacquemet

“Learning submerged in nature is something that Gerald experienced from a young age.

After attending his first PDC and practicing Permaculture Montsant in 2009, and since then, he lives with his family in the coastal mountain range of Tarragona, in a natural environment applying the principles of permaculture in the various projects developed on the farm, an invaluable learning throughout 8 years of rural life.

Passionate about creative processes applied to sustainable life since 2004 when he started working in bioconstruction in California, Gerald is convinced of the importance of the role of permaculture in the awakening of consciousness, with which we will be able to adapt urgently to the challenges of global crisis.

He tries to teach permaculture with heart-mind-hands, also offers workshops, advice on various practical aspects of sustainable living and design of human habitats, always with the aim of reducing our ecological footprint while increasing the “index” of happiness.”

Cultivación de comida en Boodaville…..

Como muchos de ustedes saben, hemos dedicado un par de años a la regeneración de la tierra en Boodaville, y debido a la falta de agua, hasta ahora no hemos comenzado a producir nuestros alimentos … ¡pero este año las cosas están por cambiar!

Ahora tenemos un tanque de agua de lluvia de 10 000 litros y algunas huertas donde hemos abonado y plantado abono verde durante dos años. En abril, Gerald Jaquemet viene a pasar una semana con nosotros implementando planes que tenemos para jardines altamente eficientes en el uso de agua donde realmente produciremos alimentos para comer por primera vez.

Estamos ocupados calculando, en función del agua disponible, qué área se convertirá en un huerto. Estamos investigando las mejores técnicas para aprovechar al máximo el agua disponible … ¡incluyendo el uso de mantillo, compost, sistemas de goteo, forma, captación de agua de lluvia y muchas otras cosas! Sobre todo, estamos buscando el tipo correcto de plantas para el clima, ¡por favor no esperes comer sandías! Como su nombre lo indica, es el tipo de planta que necesita mucha agua para crecer.

Aquí hay más información sobre Gerald, nuestro Diseñador de Permacultura para este próximo proyecto.

Gerald “JIDE” Jacquemet

Aprendiendo sumergido en la naturaleza es algo que Gerald experimentó desde muy joven, por tanto desarrolle este fuerte conexión con ella.

Después de atender su primero PDC y practica en Permacultura Montsant en 2009, y desde entonces, vive con su familia en la sierra litoral de Tarragona, en un entorno natural aplicando los principios de permacultura en los varios proyectos desarrollados en la finca, un aprendizaje inestimable a lo largo 8 años de vida rural.

Apasionado por procesos creativos aplicados a la vida sostenible desde 2004 cuando empezó a trabajar en bioconstrucción en California, Gerald esta convencido de la importancia del papel de la permacultura en el despertar de la consciencia, con cual estaremos capaces de adaptarnos urgentemente a los retos de las crisis global.

Intenta enseñar la permacultura con corazon-mente-manos, ofrece tambien talleres, asesoramiento en varios aspectos practicos de la vida sostenible y diseño de hábitats humanos, siempre con el objetivo de reducir nuestra huella ecológica mientras aumentar el “índice” de felicidad.

 

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